Bouw nieuwe studio

Beatbrother

Stamgast
Lid sinds
26 september 2002
Berichten
327
Locatie
België
Hey guys,

Zopas de plannen binnen gekregen van de architect en hopelijk kunnen we dit jaar beginnen te bouwen aan ons huis en natuurlijk ook bijhorende ingerichte studio-ruimte.
Alles wordt in de kelder gebouwd.
Hier in deze post wil ik regelmatig updates doorsturen van de gang van zaken.
Je weet ook dat een huis bouwen niet van vandaag op morgen gaat, dus het kan een post zijn die wss lang kan meegaan, maar zodra ik updates heb, laat ik het weten.
Hier alvast het eerste : de plannen van de kelder.

basement.jpg
 
Ah altijd mooi als forum leden aan het bouwen zijn, ben benieuwd hoe het wordt.
 
ga je in de 'cinema' ruimte een 5.01 setup neerzetten met een beamer?
en zo ja, zet je je centrespeaker midden achter een semi transparant scherm dan?
 
Teeeeering hey!

En dit is alleen nog maar de kelder?
Die is net zo groot als mijn hele huis bij elkaar!
Heb je een beetje geld teveel ofzo?

Maar supercool project lijkt me!
Waar komt er nu allemaal studiospul?
Is me niet helemaal duidelijk...

Succes!!! :okdan:
 
ga je in de 'cinema' ruimte een 5.01 setup neerzetten met een beamer?
en zo ja, zet je je centrespeaker midden achter een semi transparant scherm dan?

In de cinema komt een 7.01 setup.
wss wordt de centerspeaker onder aan het scherm geplaatst en niet erachter, want dan verlies je achterin weer ruimte.
Ik wil de ruimte tussen het scherm en de zetels zo ruim mogelijk houden, want ik wil een scherm van +/- 3 meter breed en er moeten 2 rijen zetels komen. Anders zit je er zo op te kijken hè.

@Subgroover :
Ik heb gezegd tegen de architect dat ik een studioruimte nodig heb met zangruimte en hij heeft er zelf iets van gemaakt door bovenaan zo een tweede ruimte te maken wat hij voorziet als zangruimte, maar 9m² is natuurlijk te groot voor enkel zangruimte en ik weet ook niet wat hij bedoelt met die stoelekes daar, maar dat is toch maar inkleding. :biertje:
Maar je moet het eigenlijk nog zien dat het 1 grote ruimte is en als de bouw er staat ga ik kijken waar ik het beste het zangkot ga bouwen en waar de rest. Maar ik denk dat mijn scherm rechts tegen de muur komt en bovenaan het zangkot zoals het er nu staat, maar dan gewoon kleiner.
 
supervet maar ik zeg: KHAA CHINNNNGGGG €_€ !!!! :kroon:
 
Ik heb gezegd tegen de architect dat ik een studioruimte nodig heb met zangruimte en hij heeft er zelf iets van gemaakt

Heeft 'ie ook rekening gehouden met parallele wanden en dat soort zaken?

Nou wil je het misschien niet zo gek gaan maken als Darius maar ga in godesnaam even kijken hoe je de dingen neerzet, anders heb je er erg weinig aan.
 
Parallelle wanden, dat was ook wat mij opgevallen was. Misschien kun je daar nu nog wat aan veranderen, later wordt dat iig een stuk lastiger. Hetzelfde geldt voor het plafond, liever niet parallel aan de vloer. Dan zit je nog met de acoustische scheiding van de regie- en opnameruimte. Liefst twee los van elkaar staande wanden. Hoeft het allemaal niet pro kun je misschien nog overwegen om de cinemaruimte ook te gebruiken als opnameruimte, zit je iig beter met je acoustische scheiding. Moet het wel pro, dan zou ik er een andere gespecialiseerde architect naar laten kijken. Op deze manier verwacht ik toch wel een aantal zaken waar je spijt van krijgt als je ze niet gelijk goed uitvoert en het dan later alsnog gaat doen. Wel een tof idee verder, veel succes ermee!
 
Beter is het om het huis een beetje 'gewoon' te laten, dan blijft het ook nog verkoopbaar, aanpassingen kan je beter zo maken dat je ze weer ongedaan kan maken.
 
Wat Demian zegt. Als je het een beetje handig doet, heb je weinig of geen dragende wanden in de kelder, en kun je dus naar hartelust zelf indelen of achteraf je studio inrichten, als het casco eenmaal staat. Het akoestiekprobleem in je studio kun je natuurlijk simpel met voorzetwandjes oplossen. Dat hoeven helemaal geen constructieve elementen te zijn, dus niets aan de hand. Enige waar je dan nog op moet letten is geluidsisolatie, al denk ik dat dat met een beetje betonnen vloer wel mee zal vallen. Andere functies in de kelder zullen vrijwel geen hinder ondervinden van wat geluidslekken.

Ik weet niet hoe groot je studio moet worden, maar het lijkt me nu wat aan de krappe kant. Zeker als je ruimte hebt voor een thuisbioscoop, denk ik dat wat extra ruimte voor je muziek ook wel lekker is. Gevoelsmatig zou ik die 'kelder 2' ruimte links van de studio er ook bij betrekken. Je hebt ook al geen daglicht, dus een beetje ruimte lijkt me dan erg prettig.
 
En als het huis af is komtie in 'MTV Cribs NL'?

Wat indeling betreft denk ik dat je nog heel goed na mag denken of je een studio belangrijker vindt dan een thuisbios.
Zelf zou ik kiezen voor een kamer in kamer principe voor m'n studio op een plek in het huis waar ook veel daglicht bij komt. (En waarschijnlijk het huis zelf om de studio heen bouwen.)
 
Nadeel van kelder is dat er geen daglicht aan te pas komt... Ik weet niet hoe men in België omgaat met normen voor wat betreft daglicht in ruimtes waar mensen verblijven (lastig om niet teveel in vakjargon te verzanden ;) ), maar in Nederland mogen dergelijke ruimtes, wanneer er niet voldoende daglichttoetreding kan worden gerealiseerd, niet als verblijfsruimtes worden vergund. (wegens strijdigheid met Bouwbesluit (= technische toetsingsgrond bouwvergunning))

Ik zou de Cinemaruimte, Kelder 2 en Studioruimte "Noord" en "Zuid" qua indeling heroverwegen. Misschien is het efficiënter om kelder 2 en de studioruimtes in de lengte te gebruiken als Cinema en de Cinemaruimte als studio.

Maar goed... Het wordt jouw huis natuurlijk...

Wel gaaf om vanaf de grond op een studio te kunnen creëren.
 
Hey guys,
Thanks voor de leuke comments.
Ik begrijp jullie standpunt i.v.m. zwevende en niet parallelle muren enz.
Maar hetgeen je nu ziet is het plan van de architect en dat zijn dus ook de betonnen binnenmuren en die wil ik gewoon houden zoals een gewoon huis.
Recht op recht zoals Demian ook zegt dat het nog een beetje goed blijft in waarde voor later, want anderen hebben daar geen boodschap aan hè.
De bedoeling is wel om wanden te gebruiken voor de afwerking in de studio en de home cinema en die ga ik wel wat schuin plaatsen en ik ga dan ook nog werken met auralex en toestanden.
MAAAR, ik heb zelf wel voor m'n eigen uitgemaakt dat ik daar niet extreem in wil gaan en ga overdrijven. Het moet gewoon goed klinken, niet te droog of dergelijke, maar gewoon goed. En het is zoals met monitors. Daar moet je mee leren werken hè. Nu heb ik al een aparte studio met aparte zangruimte gebouwd bij mijn ouders en daar heb ik gewerkt met enkel acoustische gyprocmuren voor de control room en dat werkt voor mij heel goed. Daar zat ik heel graag.
Dus vandaar de reden dat ik er rekening mee wil houden, maar er niet extreem in wil gaan. Ik ben van mening dat je beter een plaat kunt hebben met een ijzersterk idee dat kwalitatief iets minder klinkt dan een slechte plaat die goed afgemixt is. :mega:
 
Ik zou het volgende wijzigen, denk ik:

attachment.php


Als je kelder 2 mag omgooien is er nog meer mogelijk: je begint dan gewoon met een compleet rechthoekige ruimte waar je middels een skeletconstructie de wanden schuin van maakt. Is (relatief) makkelijk te verwijderen als het verkocht moet worden.

Tekening groot uitprinten en kijken wat je er mee kunt als je gaat schuiven met je gear. Als de cabine voor zang (en akoestische gitaar) groot genoeg is is het al prima - nu neemt 'ie op de meest lompe manier een groot stuk studio in beslag.
 

Attachments

  • redesign.png
    redesign.png
    25,5 KB · Bekeken: 53
Ik zou het volgende wijzigen, denk ik:

attachment.php

Inderdaad! Dat zou ik zeker als optie overwegen!

Wat een megahuis trouwens.
Ik begrijp dat dit een nieuw te bouwen huis gaat worden?
Wordt dit een kast van een villa of hoe zit dat?

Kelders als deze zie je tegenwoordig niet vaak meer in nieuwbouw.
Helaas, want dit is echt geweldig.

En mag ik zo vrij zijn om te vragen wat dit huisje gaat kosten?
 
Hey dat plannetje van Yoozer lijkt me wel zeer interessant.
Op die manier zit ik toch met schuine wanden en zit ik recht voor de zangruimte en zo zou ik het graag willen.
Ik moet alleen kijken als er dan nog plaats genoeg is om mijn studiotafel te zetten met mengpaneel en dan nog 2 stoelen, maar ik denk dat dat wel zal lukken.

@ Subgroover
Ja, het huis moet volledig van 0 gebouwd worden.
Momenteel staat er alleen nog maar wat bos op. :yamaha:
Huis is momenteel geschat (wel zonder studio en cinema) dus met een gewone kelder en de rest basis-afwerking op 400k €
 
Misschien heb ik je niet goed begrepen, maar ik snap echt niet waarom je dragende, betonnen binnenwanden in je kelder wilt hebben. (en ik neem aan dat dit dus ook in de verdiepingen naar boven doorgetrokken wordt) Dit ontneemt je alle mogelijkheden op een flexibele indeling. Dat kan tevens een groot minpunt zijn bij verkoop van je woning, maar dat terzijde.

Een betonvloer (kanaalplaat o.i.d.) kan die overspanning van je woning al makkelijk aan, dus echt veel reden om het niet te doen is er niet. Wat simpele kalkzandsteen wandjes, houten frames of metalstud is prima voor binnenwanden. Een gewoon huis heeft meestal ook geen dragende betonnen binnenwanden btw.

Ik zou nog eens overleggen met je architect, want het is gewoon zonde als je niet vrij bent in je indeling.

Ik ben verder wel benieuwd naar de rest van je woning, aanzichten, 3d-plaatjes etc. Supergaaf hoor je eigen woning bouwen!
 
Phony, Je hebt het waarschijnlijk over die muur tussen kelder 2 en de studio hè ? :)
Het allereerste ontwerp van de kelder was anders. Toen was die muur weg en was kelder 2 en de studio 1 grote ruimte en dat zou dan de cinema ruimte worden en wat nu de cinema ruimte is zou dan de studio worden.
Maar m'n vrouw had een beetje geklaagd dat we zo weinig bergruimte hadden en dat ik alles inpalmde en bijgevolg heb ik wat water bij de wijn moeten doen hè. :biertje: Dus daarom is die kelder 2 er gekomen.
Nu op zich vind ik dat niet zo erg, want daar kan ik dan ook al mijn rommel stockeren en blijft de studio en cinema netjes. Maaar ssst ... mijn vrouw mag dit wel niet weten. Nog niet :mega:

Hier wat fotootjes van buiten :

2b.jpg


1b.jpg


3b.jpg


4b.jpg


5b.jpg
 
Wauw! Gefeliciteerd man!

Weet niet veel van studio's, maar wel dat er in de bouw lichtkolom-constructies bestaan om vanaf het dak door de tussenliggende woonlagen heen licht te krijgen op elke plek van het huis waar geen raam is.

Daglicht is toch wel aan te raden lijkt me.
 
Back
Top