X

Passieve monitoren. Amper nog te koop? Goedkoop is duurkoop?

Collapse
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  Passieve monitoren. Amper nog te koop? Goedkoop is duurkoop?

  De versterker in m'n actieve speakersetje is stuk dus ik kijk er en der wat er nu te koop is. Wat me opvalt is dat er amper passieve monitor speakers te koop zijn. En als ik reviews lees van actieve monitors dan lees ik over problemen met de versterkers.

  Het handigste lijkt mij dat de versterker dus los is gekoppeld van de speakers, makkelijk te vervangen.. Naar mijn weten gaan speakers eigenlijk niet vaak stuk, tenzij je ze opblaast.. Maar waarom verkopen de fabrikanten geen passieve monitors meer? Ik vind eigenlijk enkel KRK R6..

  Nou maak ik niet echt heel veel tracks en een dure set kopen is eigenlijk overkill. Maar over die betere instap modellen (Eris 4.5, LSR305) lees ik ook steeds over problemen... Veel kwaliteit voor weinig en bovendien gemaakt in China is ook een beetje te veel van het goede. Maar vanaf wat voor bedrag koop je dan wel monitoren die het jarenlang blijven doen? Is dat in deze tijd van 'planned obsolescence' teveel gevraagd? Is een goede werking voor een (garantie)periode van 3 jaar waar je tegenwoordig van uit moet gaan?
  Laatst gewijzigd door Furious5 , 15 augustus 2017, 12:27.

  'Why can't you make records like Marley Marl?!!'
  'He's in his livingroom.. you're in a million dollar studio!'

  #2
  Dit is geen antwoord op je vraag. Maar als jouw actieve monitors duur en goed zijn/waren, loont het wellicht om de versterker ervan te (laten) repareren?

  En als je per se een passieve set monitors wil, dan zou je ook eens naar wat betere hifi speakers kunnen kijken? Daar is wel een flink aanbod tegenwoordig, ook nog te betalen.

  Comment


   #3
   Vergeet niet dat een versterking ook een eigen invloed heeft op de uiteindelijke klank. Bij passieve versterking heeft een fabrikant van de speaker dus veel beperkter invloed op het eindresultaat.
   Daarnaast heeft actieve versterking nog wat andere voordelen. Denk aan het kunnen instellen van zaken als de cross over frequentie en doorgaans een hogere dempingsfactor maar ook het feit dat actief filteren een veel efficiŽnter principe is dan passief filteren.

   Uiteindelijk kan een dure speaker of de versterker in een passief versterkt systeem simpelweg ook de geest geven.
   Laatst gewijzigd door Acidfever , 15 augustus 2017, 15:16.
   "He has Van Gogh's ear for music."

   Comment


    #4
    Originally posted by Furious5 View Post
    Veel kwaliteit voor weinig en bovendien gemaakt in China is ook een beetje te veel van het goede.
    Ik ben bang dat je tegenwoordig weinig anders gaat vinden. Wordt niet op het peperdure spul na nu zo'n beetje alles in China gemaakt wegens de kostprijs (en winstmaximalisatie?)

    Zo kocht ik hier op het forum van een mede-lid eens een mooie Lexicon MPX-1 reverb. Toch niet de goedkoopste, maar ook niet peperduur, nieuwprijs toen Ä 895. En wat staat er achterop? Juist ja: made in the PRC (People's Republic of China).
    En mijn Yamaha HS80M monitors (niet zo heel duur) zijn er geloof ik ook gemaakt. En ik zie net dat de nieuwe range daarvan zelfs uit IndonesiŽ komt.
    Maar het land van herkomst zegt tegenwoordig niet zo heel veel meer.
    Arno
    Rise to yourself


    Synths: Alesis QS8.1, Yamaha CS6x, Roland XV-5050 + R-70, Korg Wavestation SR + NS5R
    Software: Windows 10 64-bit, Cubase Pro 9.5, WaveLab Pro 9.5, div. VSTi's
    PC: i7-980 6-core,, 24GB RAM, 2xSSD, 3xHDD
    Interfaces: Echo AudioFire12, MOTU MicroLite
    Controllers: Steinberg cc121, Frontier Design Tranzport
    Mixer: Soundtracs Topaz Project 8 32ch inline
    De complete setup: www.amps-recordings.nl.


    Cursussen Cubase en studio advies, ook op locatie
    Facebook

    Comment


     #5
     Volgens mij horen monitoren gewoon lang mee te gaan, zeker veel langer dan 3 jaar, en gaan echt niet zomaar kapot. Natuurlijk zijn er uitzonderingen waarbij mensen pech hebben, of misschien een enkele variant waarbij vaker problemen geconstateerd worden

     En zoals hierboven beschreven, bij actieve monitoren weet je wat je koopt (kan je in de winkel luisteren) en bij passieve maakt het nogal uit wat voor een versterker je er aan hangt.
     Ik vermoed zelfs dat je voor dezelfde geluidskwaliteit meer kwijt bent voor passieve speakers en losse versterker dan voor een gelijkwaardige actieve set

     Soms staat er een losse monitor te koop op marktplaats ofzo van iemand met hetzelfde probleem. Die kan je vrij goedkoop overnemen en dan heb je weer een compleet setje, en reserve onderdelen.

     Succes met iets nieuws zoeken
     melodic (dub) techno/house
     Sunspot Bandcamp / Sunspot Soundcloud

     Comment


      #6
      Inderdaad, tegenwoordig wordt alles is China gemaakt.. vroeger was alles made in Taiwan...

      Ik heb niet veel monitor aankoop ervaring. Jaren terug een setje Phonic P6A's gekocht na goede verhalen hier op SF.. waren dacht ik 400,- per set.
      Maar qua geluid vond ik ze bagger, en ook qua bouwkwaliteit vond ik het troep.

      Ik zoek nu een klein speakersysteempje voor in mn woonkamer... moet vooral compact zijn, en 'okay' geluid hebben. dat wordt waarschijnlijk een setje Edifier R1280t.

      En als serieuze aankoop voor 'studio' gebruik wil een ander monitor setje kopen.. Yamaha HS5 lijkt me qua sound en qua build quality goed (ik heb een yamaha mixer die het nog perfect doet na 10+ jaar), JBL LSR305 lees ik veel goede verhalen over en Presonus Eris E5 schijnt een goede sound te hebben..

      Dus dit zijn instapmodellen, made in China spul en zijn nog goedkoper dan die Phonic P6A's... Ik zou het jammer vinden als ze stuk gaan na 2/3 jaar ('...logisch, want budget spul')..

      'Why can't you make records like Marley Marl?!!'
      'He's in his livingroom.. you're in a million dollar studio!'

      Comment


       #7
       Die amps in veel semi pro actieve speakers zijn gewoon crappy. Er is al jaren gewoon een hardware war aan de gang.

       Ik heb BM15P's en NS10's op een Bryston 4b
       Ghetto Love !

       Comment


        #8
        Kijk hier eens naar, leuk verslag om te lezen en misschien om zelf te doen?

        http://quantum-music.ca/wordpress/in...-500-or-euros/

        Comment


         #9
         Actief: makkelijk, veel voor weinig geld
         Passief : wat meer uitzoekwerk maar daarom ook meer mogelijkheden om bv betere versterker eraan te hangen
         Ben zelf fan van passief ( dynaudio 15p + van meedervoort versterker)
         "FILTER MAINTENANCE- After every 100 hours of operation apply a sine wave to the output of the FILTER to back flush the trapped overtones to unclog your filter." - (EML 101 Manual)

         Comment


          #10
          't is dat ik er de ruimte niet voor heb anders zou ik hierboven net als in de huiskamer gewoon een leuke versterker neerzetten met bijv een stel Rogers LS3, gewoon goede neutrale passieve monitors.
          Die zijn ooit door de BBC ontwikkeld omdat ze een goede neutrale speaker nodig hadden.
          Je kan zelf bouwen of ze laten bouwen (ik heb hier geen connectie mee) http://www.plsaudio.nl/Bouw-Rodgers-...producten.html
          Ze hebben nog een setje te koop zag ik; http://www.plsaudio.nl/pls_aanbiedingen.html
          Laatst gewijzigd door krautrock1958 , 16 augustus 2017, 22:22.

          Comment


           #11
           Kunnen slr305 en HS5 gebruikers me iets vertellen over duurzaamheid?

           De JBL is iets goedkoper, maar ik ben een beetje bang dat het goedkoop gefabiceert is. Want, een is veel monitor voor weinig.

           Yamaha ken ik van mn mg10/2 mengpaneeltje. Ik heb het idee dat die HS5's degelijk zijn...

           Ik wil gewoon iets kopen wat goed geluid geeft en dat niet stuk gaat... daar heb ik echt zo'n hekel aan... Tja, wie niet eigenlijk

           'Why can't you make records like Marley Marl?!!'
           'He's in his livingroom.. you're in a million dollar studio!'

           Comment


            #12
            Ik heb 2 paar JBL lsr 305, in de woonkamer en in de studio.

            Eigenlijk zijn het de fijnste monitors die ik heb gehad tot nu toe en mij ook echt passen naar mijn smaak. Ik had een setje gekocht voor tijdelijk omdat ik mijn yammies ns40 studio's zat was en mijzelf financieel wou voorbereiden op de overstap naar een setje Neumann 310 (of de klein & hummel variant) + akoestische behandeling. Die overstap is nooit gekomen omdat ik me prima kan redden met deze monitoren, de akoestische behandeling is er ook nooit gekomen, ik wil dat.geld steken in een eventuele nieuwe studio.

            Ik draai beide setjes in studio en woonkamer met de sonarworks room eq op de masterbus en eerlijk gezegd, ik ben dik tevreden.

            Duurzaamheid, geen problemen tot nu toe. Het ene setje heb ik denk ik 2 jaar misschien iets langer, het andere setje een 3 kwart jaar.

            Toch lijken mij die zelfbouw die ik hiervoor heb gepost ook interessant maar dat is nu niet aan de orde.

            Comment


             #13
             Bij actieve monitors zijn de versterkers afgestemd op de speakers, vaak zijn het ook aparte amps voor de tweeters en de woofers... Dus eerst een cross-over filter en dan twee versterkers (een kleine voor de tweeter en een grote voor de woofer).

             Bij passieve speakers is het net andersom, daar versterk je eerst... ik vind het ook enorm moeilijk om een gepaste versterker te vinden en klinken de speakers dan zoals ze bedoeld zij door de designer? Lijkt me een beetje zoals eerst de wagen te kopen en daarna pas een motor te kiezen en hopen dat hij past en vlot werkt met de overbrenging/versnellingsbak.

             Qua betrouwbaarheid van speakers en versterkers heb ik tot nu toe nog nooit problemen gehad. Je krijgt natuurlijk waarvoor je betaald. Als je 300Ä voor een actief setje betaald moet je ook realistisch zijn in je verwachtingen... Maar tegenwoordig is er zo veel aanbod, dat je voor relatief weinig geld (sub-1000Ä) al heel goede speakers kan scoren. Als je daar niet op kan mixen zal het waarschijnlijk niet aan de speakers liggen... . We leven in gouden tijden
             GEAR: Analog Rytm, Sub 37, Bass Station II, Matrix 1000, SQ80, Nord Modular, DX200, Mono Evolver, Blofeld, Streichfett, Wavestation Legacy, M1 Legacy, Deluxe Bass Big Muff, FireworX, M-One XL, MidiVerb IV, Monotron Delay, Triple-C, 3632, BCR2000, Pyramid, Zillion, Numerology 4 Pro, Logic Studio X, AMT8, Macbook Pro, ProFire 2626, 01V96, Monitor2USB, DT990, D8, Active MixCube, B&W PIPELINED: PHASED OUT: E5000 Ultra, X3

             Comment


              #14
              Ah, ik snap wel dat een 300,- setje niet zo goed is als eentje van 1000,-. Vooral dan qua geluid, de hoeveelheid laag, vermogen… Maar op zich zou de bouwkwaliteit zou toch okay moeten zijn van een bekend merk als Yamaha of JBL ongeacht de prijsklasse.
              Het belang van een op maat gemaakt versterker voor monitors had ik onderschat, ik dacht dat daar niet zoveel verschil in zou zitten, dat het enkel een kwestie was van de hoeveelheid vermogen.
              Die DIY speakers zijn ook tof idd.. Maar goed, ik ben niet bepaald handig en kan bv niks nameten als er problemen zijn. Op zich is zo’n speakers vrij simpel qua onderdelen zie ik..

              Goed te horen dat die LSR305’s bevallen.. ik denk dat ik daar maar voor ga…

              'Why can't you make records like Marley Marl?!!'
              'He's in his livingroom.. you're in a million dollar studio!'

              Comment


               #15
               Ik heb ook de LSR305jes, vind ze heel erg fijn klinken en prettig om op te werken. Ik kwam van de KRK rp5 af en merkte dat het nu echt een heel stuk beter in balans is en meer open klinkt. Vergeleken met de Yamaha's klinken ze wat losser/dikker/wolliger (niet op een slechte manier), de yamaha's zijn toch wat strakker en meer richting de midden freq geconcentreerd voor mijn gevoel.

               Heb ze nu ongeveer 2-3 jaar zoiets, en heb er eigenlijk nog geen problemen mee gehad.
               De bouwkwaliteit van de Yamaha's is wel beter als ik het me goed herinner. Het rubber dikker en wat steviger, en in totaal wat zwaarder.

               Comment


                #16
                Actief!
                Voor een goed actief nearfield setje (o.a. Adam A7X en Eve Audio SC207) betaal je 1000-1100 euro. Goedkoper zou ik niet doen, want dan vind ik dat je te veel inlevert aan kwaliteit. Maar het kan ook duurder, bijv. met een setje Neumann KH 120A's voor 1400 euro. De keuze is heel persoonlijk, mijn voorkeur heeft momenteel de Eve Audio SC207.
                "If it's planned, it's boring."
                -- Freddie Mercury --

                "I don’t care what you think of me. I don’t think of you at all."
                -- Coco Chanel --

                Comment


                 #17
                 Originally posted by anoniempje View Post
                 Ik heb 2 paar JBL lsr 305, in de woonkamer en in de studio.

                 Eigenlijk zijn het de fijnste monitors die ik heb gehad tot nu toe en mij ook echt passen naar mijn smaak. Ik had een setje gekocht voor tijdelijk omdat ik mijn yammies ns40 studio's zat was en mijzelf financieel wou voorbereiden op de overstap naar een setje Neumann 310 (of de klein & hummel variant) + akoestische behandeling. Die overstap is nooit gekomen omdat ik me prima kan redden met deze monitoren, de akoestische behandeling is er ook nooit gekomen, ik wil dat.geld steken in een eventuele nieuwe studio.

                 Ik draai beide setjes in studio en woonkamer met de sonarworks room eq op de masterbus en eerlijk gezegd, ik ben dik tevreden.

                 Duurzaamheid, geen problemen tot nu toe. Het ene setje heb ik denk ik 2 jaar misschien iets langer, het andere setje een 3 kwart jaar.

                 Toch lijken mij die zelfbouw die ik hiervoor heb gepost ook interessant maar dat is nu niet aan de orde.
                 Ik wil graag mixen gedaan op lsr's horen als dat kan.

                 En hoe gebruik je die sonicworks room eq in je huiskamer? Heb je daar een daw staan?

                 Als je die nou op een urdinio of pie (of hoe die bakken ook heten) kan draaien lijkt dat wel erg handig. Al zal dat met analoog qua converters een probleem zijn)

                 Eigenlijk moet dat system standaard in nearfields zitten. En dan met glas van je computer naar je nearfields.
                 Laatst gewijzigd door MadR , 20 augustus 2017, 08:16. Reden: Mixen
                 Ghetto Love !

                 Comment


                  #18
                  In de woonkamer heb ik een hoekje met laptop, ableton en de jbl inderdaad. Ik heb niet altijd zin om het hok in te gaan nu kan ik in de woonkamer verder knooien zonder de mix te verknoeien.

                  Ik zal van de week eens wat posten,

                  Comment


                   #19
                   Cool!
                   Ghetto Love !

                   Comment


                    #20
                    Originally posted by KatieMusic View Post
                    Actief!
                    Voor een goed actief nearfield setje (o.a. Adam A7X en Eve Audio SC207) betaal je 1000-1100 euro. Goedkoper zou ik niet doen, want dan vind ik dat je te veel inlevert aan kwaliteit. Maar het kan ook duurder, bijv. met een setje Neumann KH 120A's voor 1400 euro. De keuze is heel persoonlijk, mijn voorkeur heeft momenteel de Eve Audio SC207.
                    En welke gebruik je zelf?

                    Comment

                    Working...
                    X