Luistertips!

ano090422

Gedeactiveerd account
Dismembered
Lid sinds
29 Maart 2003
Berichten
702
Hallo! In een andere thread vroeg flyweight naar wat luistertips. Leek me een idee om deze in een losse thread te zetten. Ergens in de diepe krochten van dit forum vond ik een andere thread met luistertips, maar het lijkt me aardig om de suggesties te voorzien van productie-gerelateerde feedback; wat vind je tof aan de track, zijn er specifieke zaken die je opvallen aan de manier waarop de track is gemaakt, etc.. Ik zal aftrappen..

Ulrich Schnauss – Goodbye
De eerste keer dat ik deze track hoorde, of eigenlijk het hele album, vond ik het wat lastig luisteren. Het klinkt als.. veel. De geluiden zijn in eerste instantie niet erg goed van elkaar te onderscheiden, de mix is best ongebruikelijk te noemen, bakken reverb, waardoor het geheel meer een 'deken van geluid' wordt. Maar holy shit, wat vind ik dit een mooi nummer. En wat mij betreft is het juist datgene wat in het begin wat eigenaardig klinkt, dat ervoor zorgt ervoor dat je als luisteraar als het ware 'boven de track zweeft'. Uitgekomen in 2007, en het klinkt iedere keer nog steeds als nieuw – dit is voor mij absoluut een referentietrack voor wat betreft produceren, zowel kwa mix als voor wat betreft structuur / opbouw. Sowieso heeft Ulrich Schnauss een fantastische collectie met obscure gear, dus vast interessant voor Synthforum lezers, zie https://www.musicradar.com/news/tech...-studio-594928.

9200000074704136.jpg


https://tidal.com/browse/track/124233512 / https://open.spotify.com/track/4bYgYJWIfbWYdK8EKXR8E2
 
Ik liet een maandje geleden merken aan een forumlid dat ik een track van hem erg goed vond waarop hij later nog wat meer deelde met me via een pb.
Ik was verrast door de mooie muziek die ik hoorde en vooral deze vind ik echt top.
Dit vind ik een hele goede compositie en uitstekende instrumentatie, mooi afwisselend met interessante wendingen en het blijft coherent, echt een track waar je ingezogen wordt en die je meeneemt, heerlijke sfeer!
Ik heb 'm verschillende keren beluisterd en steeds weer blijft ie me boeien.
Deze track verdient meer luisteraars dus dit is wat mij betreft een mooie luistertip.

 
krautrock1958 Nice! Thanks for sharing!

Caribou – Irene
Sowieso is alles wat Caribou maakt goud. Wat ik tof vind aan het album waarop deze track is verschenen (Andorra) is dat Dan Snaith helemaal geen indrukwekkende gearlist heeft, maar een (wat mij betreft) enorm indrukwekkende sound neer weet te zetten. Alhoewel hij zijn muziek helemaal zelf maakt, klinkt hij als een volledige band uit de jaren 60. Je hoort in deze track zo belachelijk veel slimme productie-trucks voorbij komen. Van excessief phaser gebruik (zonder irritant te worden IMHO), gebruik van ruistapijtjes, panning overkill, behoorlijk detuned instrumenten (waardoor het allemaal heel organisch en breed klinkt), etc.. etc.. Onder de naam Daphni maakt hij trouwens tracks met een meer elektronische feel. Ook tof. Vind ik dan he. Ah waarom ook niet twee tracks in één post.



 
Ulrich Schnauss – Goodbye

Wow wat mooi. Erg mooie en eigenaardige productie.
Ik wist dat het een goed idee was je voor wat electronica luister tips te vragen.
ik ben nu alles van hem aan het luisteren.


Ulrich Schnauss vind ik zo goed als Air.
Hij zegt in een interview iets interessants. Zijn nummers komen uit akkoord progressies. Als hij wat inspirerends vind neemt die het op en bouwt hij gelijk de track uit.
Hij is dus eigenlijk een song writer/composer.
Persoonlijk doe ik dat ook op de gitaar. Als daar een akkoord progressie sterk genoeg is dan werkt dat vaak ook in een Daw met synths.
Ik geloof dus ook als ik betere dingen op de gitaar kan schrijven dat electronische dingen dan ook beter worden. Melody en harmonie zijn toch het belangrijkste.
Maar goed iedereen zijn eigen beleving.

wat heel mooi is in Goodbye is de dynamiek. De eerste drop ( crescendo ) is een stuk zachter dan de tweede. Mooie synths ook.

Ik wil de akkoorden wel eens achterhalen en een gitaar versie proberen.
 
Ik wist dat het een goed idee was je voor wat electronica luister tips te vragen.
Aah thanks. Dat vind ik leuk om te horen!

Gelijk nog maar één dan.

Ochre – Awaiting the Green Morning (en eigenlijk vrijwel al zijn andere tracks, omdat hij een behoorlijk consistente sound heeft)
Beetje jaren 90 IDM, maar dan belachelijk melodisch. Soms zo kristalhelder dat het misschien wat klinisch wordt. Kwa structuur heeft het wel wat weg van Plaid, omdat hij ook steeds een laagje toevoegt. Hij werkt voornamelijk in the box, althans, volgens interviews uit de 2010 (zie https://usesthis.com/interviews/christopher.leary/).

https://www.youtube.com/watch?v=ce04b2ah2Ss
https://ochremusic.com/ (leuke blog ook)
 
En omdat het vrijdag is nog maar één dan!

Plaid – White's Dream
Ik stel me voor dat Plaid redelijk bekend is hier op het forum, zeker bij de oude WARP records liefhebbers. Maf genoeg kan ik de allermooiste track die ze ooit gemaakt hebben niet vinden op Tidal, Spotify, of whatever streaming service. Ik ben al een beetje een sucker for akkoordprogressies, maar holy moly, de akkoorden in deze track zijn hemels mooi. Ok. Nu ga ik slapen, je merkt dat de comments inhoudelijk niet echt sterker worden.

https://www.youtube.com/watch?v=jrseWniHlUE
 
Mooie dingen zeg. Ja ik ken Plaid. Die heeft wellicht wel de mooiste progressies.
Welke track zoek je?

In dit rijtje past ook Tycho en Kettel uit groningen ( die maakt tegenwoording film muziek)

grappig bijna alle mooie electronische tracks uit deze draad hebben wat overeenkomsten.

1. sterke akkoorden progressie
2. Ambient style drones
3. Ambient lange reverbs
4. Een part met malletts/music box sounds
5. Mooie break beat
6 en wat lush analog synths.

Ik zit nu te azen op een yamaha fs1r.
gebruikt door plaid, afx, tycho. Dat is een spacy fm en formant synth die erg lekker klinkt in een ambient space reverb.

Plaid: Ralome
 
Kettel (nl)



Kettel is een master van de tb303. Die hij op een heel muziekale manier weet te gebruiken.

 
Mooie dingen zeg. Ja ik ken Plaid. Die heeft wellicht wel de mooiste progressies.
Welke track zoek je?

Sorry, allicht wat onhandig verwoord, maar de track waarvan ik een Youtube linkje deel bedoelde ik; White's Dream. Maar deze track is op Tidal noch Spotify te vinden.

Ik zit nu te azen op een yamaha fs1r.
gebruikt door plaid, afx, tycho. Dat is een spacy fm en formant synth die erg lekker klinkt in een ambient space reverb.

Ik had een aantal jaar terug een FS1R. Absoluut een krankzinnig uitgebreide machine, maar ik gebruikte hem alleen als preset bak; draak om te editen, zelfs via de editor software op de computer (super traag). Heb hem uiteindelijk weggedaan.

Kettel is een master van de tb303. Die hij op een heel muziekale manier weet te gebruiken.
Jaa, Kettel maakt(e) ook geweldige dingen, super muzikaal. Alhoewel de ontwikkeling van zijn sound op een gegeven moment een beetje leek te stagneren, maar het kan ook komen omdat ik jarenlang idioot veel naar zijn muziek geluisterd heb. Whisper me Wishes (destijds uitgebracht op Clone als ik het niet mis heb) sprong er kwa originaliteit en knappe productie wel uit (vind ik dan), terwijl Through Friendly Waters echt een eye opener was voor me. Grappig, ik zie dat hij een maand geleden een nieuw album heeft uitgebracht – Dwingeloo Life Extension, gaat deze jongen es effe lekker luisteren.

Even kijken.. om te voorkomen dat dit een IDM topic gaat worden..

Ja! Lunz – Reinterpretations
Samenwerking tussen krautrock held Hans-Joachim Roedelius (inmiddels 85 jaar oud, en nog steeds productief!) en Tim Story (check ook zeker zijn solo werk, als Glass Green). Dit (hele album, eigenlijk de hele samenwerking – er zijn sowieso 3 Lunz albums) is zo ontzettend mooi in balans en zit vol prachtige eigenaardige akkoordprogressies, maar check vooral hoe gedetaillieerd, expressief, subtiel en organisch de synths klinken. Dit album is voor mij echt een game changer.

[video]https://www.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_kaJ0L9XcFtkwmXZystDXDZ_Jbtmb55sEM[/video]
 
Ok. Een compleet andere.

Errorsmith – A1
Deze track heb ik lang geleden voor het eerst gehoord op een oude 'mixtape' van Matthew Herbert – Letsallmakemistakes (ik zie dat 'ie trouwens op Soundcloud te vinden is, zie onderin deze post). Heerlijk non-conformistisch, en op het eerste gezicht 'gewoon pleurisherrie', maar deze man weet stiekem behoorlijk goed wat hij aan het doen is; hij is ook het brein achter de Native Instruments Razor synth (je weet wel, de synth verantwoordelijk voor ongeveer 95% van alle dubstep bassen). Leuke interviews op https://www.factmag.com/2017/10/22/e...ative-fatigue/ en https://xlr8r.com/features/20-questions-errorsmith/.



(Matthew Herbert – Letsallmakemistakes)
https://soundcloud.com/trias/matthew-herbert-letsallmakemistakes
 
Niobe – Shirocco & Mistral
Wat meer obscuur. Stel me voor dat je nog nooit iets van Niobe, of eigenlijk Yvonne Cornelius, gehoord hebt. Ook verantwoordelijk voor de vocalen in Send Me Shivers van Mouse on Mars, maakt Niobe normaal gesproken behoorlijk experimentele eh geluidsexperimenten? Deze track, uit 2006, is redelijk conventioneel in dat opzicht. Behalve de vocalen en de gitaar is deze track volledig in Propellerheads' Reason (en een Fender Rhodes) gemaakt. Als je heel goed luistert, hoor je een heel klein en zacht 'tingelend' hoog gepitched Rhodes loopje door vrijwel heel de track, samen met het wind-achtige ruisje bepaalt het eigenlijk de sfeer van de track, misschien wel op een subliminale manier. Nou doei!

 
Ja! Lunz – Reinterpretations
Samenwerking tussen krautrock held Hans-Joachim Roedelius (inmiddels 85 jaar oud, en nog steeds productief!) en Tim Story (check ook zeker zijn solo werk, als Glass Green). Dit (hele album, eigenlijk de hele samenwerking – er zijn sowieso 3 Lunz albums) is zo ontzettend mooi in balans en zit vol prachtige eigenaardige akkoordprogressies, maar check vooral hoe gedetaillieerd, expressief, subtiel en organisch de synths klinken. Dit album is voor mij echt een game changer.

[video]https://www.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_kaJ0L9XcFtkwmXZystDXDZ_Jbtmb55sEM[/video]

echt mooi idd. Heb 8 tracks geluisterd.
soms zijn de synths xo goed dat je bijna niet hoort dat het een synth is.

Jammer van die Fs1r wellicht op de Korg OPsix wachten.
 
Ik liet een maandje geleden merken aan een forumlid dat ik een track van hem erg goed vond waarop hij later nog wat meer deelde met me via een pb.
Ik was verrast door de mooie muziek die ik hoorde en vooral deze vind ik echt top.
Dit vind ik een hele goede compositie en uitstekende instrumentatie, mooi afwisselend met interessante wendingen en het blijft coherent, echt een track waar je ingezogen wordt en die je meeneemt, heerlijke sfeer!
Ik heb 'm verschillende keren beluisterd en steeds weer blijft ie me boeien.
Deze track verdient meer luisteraars dus dit is wat mij betreft een mooie luistertip.



Lekker dit. Heb het aan een vriend laten horen waarvan ik wist dat dit in zijn straatje hoort en hij vond het geweldig.
 
Op dit moment de top uit de Londonse jazz scene.


zo nu ff de rest luisteren :)
 
Ok. Een compleet andere.

Errorsmith – A1
Deze track heb ik lang geleden voor het eerst gehoord op een oude 'mixtape' van Matthew Herbert – Letsallmakemistakes (ik zie dat 'ie trouwens op Soundcloud te vinden is, zie onderin deze post). Heerlijk non-conformistisch, en op het eerste gezicht 'gewoon pleurisherrie', maar deze man weet stiekem behoorlijk goed wat hij aan het doen is; hij is ook het brein achter de Native Instruments Razor synth (je weet wel, de synth verantwoordelijk voor ongeveer 95% van alle dubstep bassen). Leuke interviews op https://www.factmag.com/2017/10/22/e...ative-fatigue/ en https://xlr8r.com/features/20-questions-errorsmith/.



(Matthew Herbert – Letsallmakemistakes)
https://soundcloud.com/trias/matthew-herbert-letsallmakemistakes


Wat een herrie. Wel vet als mix plaat.
 
flyweight damn!! echt heel erg raak deze! Kende Yussef Dayes helemaal niet! Thanks, deze gaat op repeat!

Als je dit tof vindt, ken je vast de Tiny Desk concerts van Thundercat, Robert Glasper, Chris Dave And The Drumhedz, August Greene, Common, etc, etc.. Ongelooflijk feest, en de audio engineering is ook waanzinnig goed. Paar linkjes (voor de synth liefhebbers mogelijk weinig interessant)..

Thundercat – damn damn damn!


Chris Dave And The Drumhedz


Common at the White House


August Greene Eigenlijk is het altijd tof als Robert Glasper van de partij is.


The Roots Damn. Die entree is ziekelijk. En Questlove op de drums is altijd lekker.
 
Wat een herrie. Wel vet als mix plaat.

He he. Nou ja, dan maar wat Matthew Herbert – het is uiteindelijk zijn schuld dat ik je naar Errorsmith heb laten luisteren.

Herbert - Suddenly
Sowieso moet je eigenlijk het hele album (Bodily Functions) luisteren. Aardig om te weten dat veel van de geluiden eigenlijk behoorlijk bewerkte samples zijn van het menselijk lichaam (hence de naam van het album). Maar gegeven de feedback hierboven, stel ik me voor dat dit sowieso wel in jouw straatje past. Check ook zeker zijn latere werk (zijn big band werk is ook heel tof, bijv. https://www.youtube.com/watch?v=7sHfVZumy9A, alhoewel ik hem een beetje kwijtgeraakt ben sinds op het moment dat hij allerlei politieke statements in sonische experimenten begon te verpakken).

 
Ik heb er 2. Allereerst George Fitzgerald. Zijn album Fading Love uit 2015 is prachtig. Diep, veel oude synths en met mooie vocalen. Dit is de openingstrack en dat zit je er meteen lekker in.



De tweede is Odesza. De titeltrack van het gelijknamige album vind ik meteen het beste. Hoewel er meer sterke nummers op staan. Het is filmisch, ik heb een zwak voor breakbeat en Odesza heeft onmiskenbaar zijn eigen stijl. Na een korte intro is dit het eerste nummer van de plaat.... en wat een begin. Boem! :mega:



P.S. Valt me nu op dat de nummers best veel op elkaar lijken. Het zijn allebei liedjes met vocals, veel reverb, mooie akkoorden en ik ben dol op oude synths met bewegende pitch.
 
flyweight damn!! echt heel erg raak deze! Kende Yussef Dayes helemaal niet! Thanks, deze gaat op repeat!

Als je dit tof vindt, ken je vast de Tiny Desk concerts van Thundercat, Robert Glasper, Chris Dave And The Drumhedz, August Greene, Common, etc, etc.. Ongelooflijk feest, en de audio engineering is ook waanzinnig goed.

Haha idd die tinydesks ken ik allemaal.
Die gozer kent zijn microfoons.
Tinydesk is een grote inspiratie bron.
 
Back
Top