X

Wie verdient er geld met (zijn) muziek?

Collapse
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • bombario
  replied
  Originally posted by willem1958 View Post
  Dan zou ik 'm inderdaad even laten vertalen in het engels, wie weet levert het een jaar salaris op!
  Tja, alles draait om bereik. Net als bij muziek trouwens. In het Nederlands bereik ik zelfstandig duizenden mensen. In het Engels bijna niemand. Dan moet het via een tussenpartij, Amazon ofzo. Een vriend heeft zo de afgelopen jaren voor 50.000 dollar aan e-books verkocht. Dat kan.

  Het liefste doe ik alles in eigen beheer. Maar dan moet je bereik opbouwen. Ik maak af en toe tutorials over FL Studio in het Engels. Sommige clips zijn duizenden keren bekeken. Dat is een beginnetje. Ik werk alleen niet meer met FL Studio en de kijkers zijn 14 ofzo en hebben een gekraakte versie, haha. Maar wie weet, ooit

  Een reactie schrijven:


 • krautrock1958
  replied
  Originally posted by bombario View Post
  P.S. Ik snap wel dat veel producers online trainingen maken. Van de week zelf een nieuw e-book gelanceerd en voor bijna 2000 euro aan exemplaren verkocht. Dat is dan in het Nederlands. Als je een mooie fanbase hebt via bijvoorbeeld YouTube en je doet het in het Engels dan loopt het nog veel verder op. Geld verdienen is ook een beetje handig zijn. En er tijd insteken.
  Dan zou ik 'm inderdaad even laten vertalen in het engels, wie weet levert het een jaar salaris op!
  En nog veel belangrijker; een hele grote fanbase zodat je je actitiviteiten kan uitbreiden waardoor je misschien wel met je andere baan kan stoppen?
  Mooi dat je er zo'n succes mee hebt!

  Een reactie schrijven:


 • bombario
  replied
  Wat een inspirerend draadje is dit geworden zeg, super! Mooie en ware woorden ook Timecop over nummers afmaken. Ik ben mijn harde schijf eens afgestruind en kwam zo 12 nummers tegen die nagenoeg klaar zijn. En die ik nooit aan iemand heb laten horen, aaargh Die ga ik binnenkort maar eens opnieuw afmixen. Al was het alleen maar om ze op mijn tachtigste in de verzorgingsflat nog eens terug te kunnen luisteren

  Herkenbaar verhaal ook van jou Steve303. Ik heb 3 kinderen in de lagere school leeftijd en daar gaat heeeeeeeeeel veel tijd inzitten. Dan blijft er helaas weinig tijd over voor muziek. Maar ik laat het vlammetje wel branden en wie weet komt het er ooit nog van.

  Als ik een groter huis had zou ik nu al muziekles geven. Dan verdiende ik ook geld met muziek en dat heb ik in het verleden ook gedaan. Advertentie op Marktplaats, 2 uurtjes voor 50 euro en dan je kennis doorgeven. Dat werkte prima en het was erg leuk om te doen.

  P.S. Ik snap wel dat veel producers online trainingen maken. Van de week zelf een nieuw e-book gelanceerd en voor bijna 2000 euro aan exemplaren verkocht. Dat is dan in het Nederlands. Als je een mooie fanbase hebt via bijvoorbeeld YouTube en je doet het in het Engels dan loopt het nog veel verder op. Geld verdienen is ook een beetje handig zijn. En er tijd insteken.

  Een reactie schrijven:


 • krautrock1958
  replied
  Het is voor mij altijd hobby geweest.
  Ik heb wel 'ns een keer een liedje geschreven voor een klas kinderen waarvan de leerkracht naar een andere school ging.
  Of een keer met een vriend een paar nummers gespeeld in een kroeg als tussenact op een poëzie avond van een dichterscollectief waar ik lang geleden deel van uitmaakte.
  maar verder nooit een serieuze poging gedaan.Het lijkt mij ook niet zo leuk als je steeds maar zou moeten zodat het een soort werk wordt.
  Wel vind ik de verhalen van Timecop en Accelarator leuk om te lezen en ook mooi van Accelarator dat die een mooie afwisseling heeft tussen allerlei aktiviteiten die met muziek te maken hebben, dat lijkt me ideaal.

  Een reactie schrijven:


 • Steve303
  replied
  Heel leuk om dit topic te lezen. Ik merk dat er weinig mensen zijn die er van leven maar dat hij bij sommige toch wel gelukt is.

  Ikzelf heb veel plezier aan mijn hobby maar wil het (momenteel) ook bewust hobby houden.
  Ook ervaar ik een constante strugle; ik heb 2 kinderen (6 en 9) en een partner waarvoor ik er altijd ben (en waar je dus ook veel tijd aan toewijd).
  Die tijd 'verlies' ik uiteraard in functie van de muziek maar als family man kan ik het niet maken om mijn vriendin en kids te verwaarlozen.
  Ik heb ook een mentaal belastende job (gelukkig wel 9 to 5) die vrij goed betaald en die me de mogelijkheid geeft om mijn hobby verder te blijven uitvoeren.
  Uiteraard kost deze job ook weer tijd die ik aan muziek zou kunnen toewijden, maar ik heb een leuk inkomen en dat geeft me alle mogelijkheden om muziek te blijven maken.

  Gaandeweg beter worden en zien waar we uitkomen is mijn (zeer veilige) strategie. Wel heb ik mijn aantal hobby's teruggedrongen om meer te kunnen focussen (je kan heus niet alles hebben in het leven).
  Ik ben er zeker van dat als ik meer tijd toewijd aan muziek, dat de resultaten er ook zullen zijn.


  Dus voor de succesors in dit topic...
  Mag ik vragen hoe jullie dit doen en omgaan met bovenstaande dingen?
  Hebben jullie (g)een partner?
  Hebben jullie kinderen?
  Hoe zijn jullie er in geslaagd om met zulke dingen om te gaan en een mooie ballans te verkrijgen?

  Een reactie schrijven:


 • Cornerman
  replied
  Timecop bedankt voor je verhaal, leuk om te lezen dat er mensen zijn die het lukt om van muziek te leven. Het is denk ik ook bezig blijven ermee. Heb je vanaf het begin af aan alles in eigen hand gehouden ? En hoe heb je uiteindelijk de marketing kant aangepakt ?

  Een reactie schrijven:


 • SB-SIX
  replied
  Goed te horen dat sommigen het wel is gelukt!

  Een reactie schrijven:


 • Timecop
  replied
  Originally posted by Accelarator View Post


  Dit hoor ik ook vaak bij artiesten waar ik mee werk. Niemand verwacht dat je release helemaal perfect is. Tracks afronden en verder gaan is een vorm van afsluiten en groeien. Wees niet bang dat mensen je muziek gaan afkraken, of tegen je verwachtingen in juist geweldig kunnen vinden. Als je er niets mee doet, kan het ook nooit wat worden hé. Zowel positief als negatief Niemand is er helemaal in zijn eentje gekomen in deze business. De feedback van mensen bij een label, of je mede artiesten op dat label kan van onschatbare waarde zijn. Maar dan moeten ze wel eerst weten dat je bestaat en muziek maakt.
  Dit is echt een hele belangrijke tip voor mensen die muziek maken en iets willen releasen. Ik ken maar weinig mensen die 100% tevreden zijn over hun release, het kan in de ogen van de muzikant zelf altijd beter of anders. Maar zoals Accelarator zegt, niemand verwacht dat je release perfect is en in de meeste gevallen hoort het publiek niet eens dat die snare wel iets minder 234,22 Hz mag hebben, je basspatch net iets meer PWM kan gebruiken of de reverb op je cowbell 14 milliseconden korter mag.

  Als je wil releasen, maar te bang bent voor de reacties of je "schaamt": niet zeuren en gewoon doen! Als je het niet probeert zal het nooit iets worden!

  Daarbij moet ik wel een kanttekening plaatsen. Verwacht niet dat je track meteen opgepikt wordt door het grote publiek door het alleen op Soundcloud, Spotify en/of Youtube te zetten. Laat je daardoor zeker niet uit het veld slaan, want dit zegt niets over de kwaliteit van jouw release. Er zijn tegenwoordig miljoenen producers die op een zoldertje muziek maken en dan is het niet makkelijk om daar tussen op te vallen, hoe goed je track ook is. Connecties opdoen en marketing is erg belangrijk. Ik zou zelfs durven zeggen ruim 50% van het werk.

  Ikzelf ben begonnen met 0 connecties, zonder eerdere ervaring in de muziekbusiness en zonder verstand van mixen/masteren (heb ik nu nog niet! ) 3 jaar geleden in een redelijk klein niche genre (Synthwave) begonnen en heb het geluk gehad dat ik opgepikt werd door een wat groter Youtube kanaal. Door hard werken en samen te werken met anderen heb ik mijn naam uit kunnen bouwen en kan ik inmiddels fulltime leven van mijn muziek (zelfs alleen van Spotify, iTunes, Bandcamp, enz.), treed ik vooral internationaal op en zit mijn muziek in verschillende kleine en grote films en series (o.a. Netflix, Amazon, Univision), games, kunstprojecten en is er zelfs iemand met een tatoeage van mijn logo.

  Daarmee wil ik niet opscheppen, maar ik wil daarmee alleen maar zeggen dat ik begonnen ben zonder connecties of ervaring en vroeger ook altijd dacht dat mijn releases nooit goed genoeg waren. Dat denk ik nu nog steeds, maar ik heb geaccepteerd dat ze voor mijzelf toch nooit 100% zullen zijn. Blijkbaar vind mijn publiek mijn muziek goed genoeg om er naar te blijven luisteren, dus waarom zou ik er dan ook niet tevreden mee zijn? En als ik het kan, dan kan iedereen het!

  Een reactie schrijven:


 • SB-SIX
  replied
  Zelfs als de muziek goed is gaat nog niets vanzelf. Ik heb in het verleden een aantal keren demo drops gedaan, waarbij je direct feedback kreeg, ook van bekende artiesten. Ik heb meerdere malen hele goede feedback gehad en dat mensen er enthousiast van werden maar vervolgens past het niet precies op hun label, of komen ze met een voorstel waar m'n tenen van krom gaan staan (een label vroeg me om eerst zelf te investeren, wtf). Of ook meerdere malen iets uitgebracht waar je dan vervolgens niets meer van hoort.
  Hier leeft wel een beetje frustratie idd, ik heb het gevoel dat alleen produceren helemaal niets oplevert. Ja misschien als ghost producer van zogenaamde hitjes...

  Een reactie schrijven:


 • Bohemen
  replied
  Heb wel een paar vrienden in de muzieksector, maar daar dring ik mijn muziekjes niet aan op..
  Als het echt goed was, had ik het natuurlijk al gehoord! :-)

  Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik nooit zou willen optreden met mijn muziek, omdat ik daar een haat/liefde relatie mee heb.
  En het uitgaansleven loop ik de laatste jaren met een grote boog omheen en dat bevalt me prima.
  Maar het is een prima tijdverdrijf om tracks te maken en het is een goede oefening om projectmatig te werken.
  Ik probeer wel altijd mijn producties ´af´ te maken. En te leren van de feedback die ik erop krijg.
  Wie weet wordt 't nog weleens wat.. :-D


  Een reactie schrijven:


 • Accelarator
  replied
  Originally posted by Cornerman View Post
  Accelarator Mooi om te lezen, vroeg begonnen en doorgegaan, knap gedaan.
  Originally posted by bombario View Post
  Daar sluit ik me bij aan, inspirerend om te lezen. Ik ben een eigen bedrijf begonnen en daar gaat nu bijna alle tijd inzitten. Maar soms kriebelt het nog wel. Ik heb alleen te weinig tijd en als je het doet, moet je het ook goed doen. Nou ja, in een volgend leven dan maar
  Thanks! Het kwam natuurlijk niet allemaal zo aanwaaien, heb er ook enorm veel voor moeten offeren. Zowel financieel als relaties. Maar nooit spijt gehad van die keuzes. En het is nooit te laat om aan een carriere in de muziek te beginnen. Voor alles is een doelgroep te vinden, alleen moet die dan wel overeenkomen met je verwachtingen


  Originally posted by Dr van Lansberg View Post
  - Gebrek aan zelfvertrouwen om überhaupt te denken dat zoiets ooit mogelijk zou kunnen zijn
  Originally posted by bombario View Post
  Dat vind ik zo herkenbaar. Ik laat zelden wat horen omdat ik vind dat het beter kan. Dom, dom, dom want laat iemand anders dat maar bepalen
  Dit hoor ik ook vaak bij artiesten waar ik mee werk. Niemand verwacht dat je release helemaal perfect is. Tracks afronden en verder gaan is een vorm van afsluiten en groeien. Wees niet bang dat mensen je muziek gaan afkraken, of tegen je verwachtingen in juist geweldig kunnen vinden. Als je er niets mee doet, kan het ook nooit wat worden hé. Zowel positief als negatief Niemand is er helemaal in zijn eentje gekomen in deze business. De feedback van mensen bij een label, of je mede artiesten op dat label kan van onschatbare waarde zijn. Maar dan moeten ze wel eerst weten dat je bestaat en muziek maakt.

  Een reactie schrijven:


 • bombario
  replied
  Daar sluit ik me bij aan, inspirerend om te lezen. Ik ben een eigen bedrijf begonnen en daar gaat nu bijna alle tijd inzitten. Maar soms kriebelt het nog wel. Ik heb alleen te weinig tijd en als je het doet, moet je het ook goed doen. Nou ja, in een volgend leven dan maar

  Dr van Lansberg "Gebrek aan zelfvertrouwen om überhaupt te denken dat zoiets ooit mogelijk zou kunnen zijn"

  Dat vind ik zo herkenbaar. Ik laat zelden wat horen omdat ik vind dat het beter kan. Dom, dom, dom want laat iemand anders dat maar bepalen

  Een reactie schrijven:


 • Cornerman
  replied
  Accelarator Mooi om te lezen, vroeg begonnen en doorgegaan, knap gedaan.

  Een reactie schrijven:


 • Nicolas 2000
  replied
  Mijn pianostemmer verdient aardig wat aan mijn muziek...

  Een reactie schrijven:


 • Kenneth
  replied
  Originally posted by sinew1958 View Post
  Tuurlijk niet.In Belgie heb je al direct de belastingsdienst op je nek.
  Pfff moet dit nu echt diene zever
  nu weet niet wie u boekhouder is maar ik zou dan toch nen andere zoeken zene

  Een reactie schrijven:


 • Accelarator
  replied
  Originally posted by Cornerman View Post
  Tof , hoe heb je er je werk van kunnen maken ? Was het gewoon iets waar je ingerold bent of was het echt een doel dat je jezelf gesteld hebt ?
  Ik begon op mijn 10e met pianoles, had altijd al het gevoel iets met muziek te willen doen. Rond die tijd begon ik ook te rommelen met Cubasis en de eerste Fruityloops, samen met een klasgenoot. Op m'n 12e kreeg ik van mijn ouders een Spirit Absolute Zero setje + Samson versterker, wat een aanzienlijk verschil maakte voor mijn sounddesign en mixes. Tegenover het goedkope hifi setje waar ik voor die tijd op werkte Vervolgens kocht ik zelf een Spirit mixer, M-Audio Audiophile 2496 en een Nord Rack 2. Dus het werd wel vrij snel serieus. Daarna nog een paar jaar aan mijn skills gewerkt, tot ik op m'n 18e mijn eerste exclusieve contract had voor 5 jaar. Daarna ging het al vrij snel van optreden in clubs , naar optreden in Ahoy en boekingen in het buitenland.

  Qua netwerk bouwen bestond het vooral eerst uit mensen leren kennen in de lokale club die feestjes deden. Zo kon ik daar komen optreden, raak je aan de praat backstage met de headliners. Laat je in een praatje weten dat je ook muziek maakt en gaf ik een demo mee. Dat is in grote lijnen hoe het gegaan is. Vervolgens gaan er nieuwe deuren open, leer je meer mensen uit de business kennen. En dat gaat zo eigenlijk door tot het punt waar ik nu ben. Hangt uiteraard ook wel van af of je jezelf een beetje kan verkopen. Tot je voor jezelf een netwerk hebt in allerlei genres. Van artiesten tot management, maar net zo belangrijk, ook distributeurs en ontwikkelaars.

  Originally posted by bombario View Post
  Waar ik benieuwd naar ben: is nou elke dag een feestje? Of voelt het ook vaak als 'gewoon' werk en heb je wel eens totaal geen zin?
  Praktisch gezien doe ik 99% wel met veel plezier ja. Vooral ook de variatie in wat ik doe, dag in dag uit alleen maar muziek maken zou niets voor mij zijn. Zo zit ik het ene moment bij de Melkweg of Tivoli rond de tafel met de programmering, de andere dag in Wisseloord voor productiewerk. De volgende dag ben ik met mijn eigen muziek bezig. Om vervolgens de dag erna de mix en/of mastering voor klanten te doen. Die afwisseling geeft mij een prettige dynamiek waar ik het beste bij presteer. Nou zijn er uiteraard ook album sessies waar je week in week uit aan de bak moet, dat is geen probleem. Maar ik ben daarna wel opgelucht weer wat anders te kunnen doen. Of bijvoorbeeld bij het mixen en masteren is het mijn taak het naar een hoger niveau te brengen. Maar het betekend niet automatisch dat ik de muziek inhoudelijk ook geweldig vind. Het is alleen op dat moment niet aan mij om een mening te hebben over het creatieve deel. Dat vind ik persoonlijk gewoon de juiste vorm van professionaliteit, tenzij ze uiteraard specifiek om mijn mening vragen.

  Een reactie schrijven:


 • Dr van Lansberg
  replied
  Er zijn een paar zaken die me tegenhouden geld te verdienen met muziek:

  - Gebrek aan tijd om beter worden
  - Gebrek aan wil, focus en doorzettingsvermogen
  - Gebrek aan kennis en kennissen
  - Gebrek aan talent
  - Gebrek aan zelfvertrouwen om überhaupt te denken dat zoiets ooit mogelijk zou kunnen zijn

  U snapt het al, ik val in de categorie leden die geen geld verdient met het maken van muziek .

  Een reactie schrijven:


 • bombario
  replied
  Accelarator Mooi om te lezen, klinkt goed. Ik geloof heel erg in focus en minder dingen steeds beter doen. Als je zoveel met muziek bezig bent lukt dat vast.

  Waar ik benieuwd naar ben: is nou elke dag een feestje? Of voelt het ook vaak als 'gewoon' werk en heb je wel eens totaal geen zin?

  Een reactie schrijven:


 • Cornerman
  replied
  Originally posted by Accelarator View Post
  Ik verdien inmiddels 15 jaar mijn brood met de muziek. Van releases en optredens, tot aan tegenwoordig ook andere producers begeleiden en trainingen geven. Verder werk ik met enige regelmaat voor anderen aan producties, volledig of als onderdeel van een team. Ook doe ik wekelijks releases mixen en/of masteren voor klanten. Dus de cirkel is redelijk rond wat betreft de muziek business voor mij
  Tof , hoe heb je er je werk van kunnen maken ? Was het gewoon iets waar je ingerold bent of was het echt een doel dat je jezelf gesteld hebt ?
  Zo ben ik ooit bij toeval de ICT ingerold, en niet meer weggegaan, min of meer toeval.

  Maar zo ken ik ook iemand die het bereiken van zijn droombaan echt als doel gesteld had. Ook het enige waar zijn focus op lag. Dat was in het begin heel lastig maar uiteindelijk leverde het het gewenste resultaat op. Ik ben altijd wel benieuwd naar de weg die mensen hebben afgelegd en hoe ze daarbij te werk zijn gegaan.

  Een reactie schrijven:


 • Accelarator
  replied
  Ik verdien inmiddels 15 jaar mijn brood met de muziek. Van releases en optredens, tot aan tegenwoordig ook andere producers begeleiden en trainingen geven. Verder werk ik met enige regelmaat voor anderen aan producties, volledig of als onderdeel van een team. Ook doe ik wekelijks releases mixen en/of masteren voor klanten. Dus de cirkel is redelijk rond wat betreft de muziek business voor mij

  Een reactie schrijven:

Working...
X