• De uitslag van de Synthforum Contest 2021 is bekend!
    De resultaten zijn hier te zien.

  • Welkom terug op het vernieuwde Synthforum!
    Lukt het inloggen niet meer? Voer dan een wachtwoord reset uit via Wachtwoord vergeten.
    Krijg je geen e-mail van Synthforum als je je wachtwoord probeert te resetten (bij hotmail, live of outlook accounts)?
    Lees dan deze mededeling!

Plugin voor de Kurzweil K2x00 rack serie

Blog Plugin voor de Kurzweil K2x00 rack serie

In samenwerking met Jason Fewings (woonachtig in Australië en de beheerder van het forum Mastering VAST, een uitgebreid forum voor de Kurzweil instrumenten) heb ik een applicatie ontwikkeld waarmee een Kurzweil uit de K2x00R serie via de computer bediend kan worden. Het betreft de K2000R, de K2500R, de K2600R, de effect processor KSP8 en, met beperking, de keyboardversies van deze Kurzweils, inclusief de K2661. De applicatie is nog in de bèta fase. Dat betekent in softwareland dat er nog zaken aangepast of verbeterd moeten worden, maar ook dat er nog fouten kunnen optreden. Eén van de redenen dat ik hierover een blog maak is om feedback te krijgen zodat we uiteindelijk een goed werkende versie hebben. Belangrijk: de eindversie zal altijd gratis zijn!

K2500R front panel full res v5.jpg

Interface van de K2000R & K2500R
Achtergrond bij de ontwikkeling van de software
De applicatie is ontwikkeld met behulp van CTRLR. Bij sommige discussies heb ik gezien dat die software bij een aantal forumleden bekend is, maar het kan geen kwaad om er hier nog eens aandacht aan te besteden. Ik kwam dit programma in 2013 tegen, maar het bestaat volgens mij zelfs al wat langer. Ik was toen op zoek naar "iets" voor mijn GEM Real Expander pianomoduul, omdat het LCD-scherm het dreigde te begeven. Dat is redelijk gelukt en vervolgens probeerde ik er een gebruiksvriendelijker MIDI editor voor mijn Emu Proteus /1 mee te maken, maar dat project staat nog steeds op mijn to-do lijst. Wel heb ik samen met een forumlid een editor/librarian voor de Yamaha DX-7 en TX-7 gemaakt. Ook dat is gelukt en vanaf die tijd is CTRLR mijn keuze voor editors voor legacy midi-instrumenten, ook al omdat er eigenlijk niet veel alternatieven zijn.

Wat is CTRLR?
Ik zal mij beperken tot de essentie, want anders schiet ik het doel van deze blog voorbij. Dit programma heeft twee hoofdfuncties. Ten eerste kan je op een zogeheten digitaal tekenvel c.q. canvas allerlei vormen van schuifregelaars, knoppen, tekstlijsten, tekslabels enz. plaatsen. Aan die componenten kan je vervolgens MIDI boodschappen koppelen. Die boodschappen worden dan verstuurd naar het MIDI-apparaat wat via een MIDI-interface met je computer is verbonden en als het goed is reageert het MIDI-instrument dan met een actie. Een relatief eenvoudige toepassing is om met een knop of schuifregelaar een (serie van) ‘program change’ boodschappen te sturen en zo andere presets op te roepen. Soms kan je door alleen gebruik te maken van de kant-en-klare componenten al een mooie MIDI-interface maken voor je instrument. Maar als je meer wil, en meestal heeft dat te maken met het System Exclusive deel van je MDI-apparaat, de SYSEX-implementatie, dan biedt CTRLR daartoe de mogelijkheid. Ten tweede beschikt CTRLR namelijk over de ingebouwde scripttaal Lua. Hiermee kan je een MIDI-interface in principe alles laten doen wat je voor ogen hebt, maar je moet dat dan wel zelf programmeren. Dat betekent dus Lua leren. Dat is te doen, maar vergt, als je zoals ik niet een natuurlijk programmeertalent bent, heel wat doorzettingsvermogen en heel veel tijd! Gelukkig is er een redelijk actief forum met een behulpzame “community” die informatie en oplossingen aandragen als je daar om vraagt. De grote kracht van CTRLR is dat je daarmee oude MIDI-instrumenten (vanaf het begin van de MIDI-revolutie in de jaren ’80 van de vorige eeuw) met behulp van dit programma kunt ontsluiten en aansturen met je computer, mits er voldoende MIDI-informatie bekend is, met name over de SYSEX-implementatie.

K2600 without rack ears.png

Interface van K2600R

Over de plugin

De plugin hebben we voorlopig K2x00 Remote genoemd. Onze applicatie is dus met CTRLR gemaakt. De applicatie dupliceert op je computerscherm het frontpaneel van een apparaat uit de Kurzweil K-rack serie en de keyboard versies. (Het bedienen van de schuifregelaars bij de keyboardversies moeten we nog toevoegen.) Met de software kan je dus het instrument vanaf je computerscherm met je muis besturen. Dat is natuurlijk al zeer handig als de Kurzweil op een moeilijk bereikbare plaats in je rack zit, zoals bij mij ;-). Omdat wij, naast een standalone versie, ook een VST, VST3 en AU plugin hebben ontwikkeld kan je de applicatie tevens in je DAW laden en daarmee een Kurzweil binnen je DAW aansturen. Dat kan een groot voordeel zijn voor je “workflow”!
Een aantal verbeteringen staan al op stapel, zoals bediening van de diverse knoppen met je toetsenbord. Op de webpagina waar je de software kan downloaden vermelden we de bij ons bekende problemen en mogelijke oplossingen. Daar vind je ook de laatste versies.

KSP pic.png

Interface van de KSP8 effekt-unit

De 4 plugins voor zowel Windows 10 als macOS X zijn zoals gezegd gratis en te downloaden. Voor macOS is de software getest in versie 10.14.6 (Mojave) en zal waarschijnlijk ook goed functioneren in oudere macOS versies vanaf 10.6. Waarschijnlijk werkt het ook in Windows 7, maar dat is niet uitputtend getest.

Ook de definitieve versie zal gratis zijn. Wij zouden het zeer op prijs stellen als jullie feedback geven op de software via een reactie op deze blog. Uiteraard moet je problemen met de software melden, maar we willen ook graag suggesties voor verbetering en uitbreiding. Ook vragen over CTRLR zijn welkom.
Author
bijlevel
Bekeken
906
First release
Last update
Rating
0,00 star(s) 0 ratings
Top