Fifth Bot - DIY 19" Console Desk Module - Deel 12

Blog Fifth Bot - DIY 19" Console Desk Module - Deel 12

De laatste loodjes​


Zo de laatste posts van dit project. Ik heb de post toch maar even in tweeën gehakt ivm de foto limiet, dus in deze post laat ik nog even de laatste afwerkingsdingen zien en dan in de laatste post alleen de foto's met het eindresultaat. Here we go!

The Kill Room​


Ik had me voorgenomen eea te spuiten, ik wilde graag een zwart metallic look voor dit project, maar de weergoden stonden niet bepaald gunstig, om buiten te kunnen spuiten moet het minimaal 10 graden zijn, niet te hard waaien, uiteraard niet regenen en dan moet ik als dat allemaal goed staat ook nog tijd hebben. Hmmm, dat zag er niet goed uit.

Ik heb een kleine poging gedaan om het dan maar binnen te doen, maar dat was niet een heel groot succes. Ik had een kill room ingericht, nee niet die van Dexter, maar meer voor de eigen gezondheid :P. Uiteraard had ik wel een masker met een goed filter op, de ruimte geventileerd met open raam en een ventilator en de voordeur open, en dan na elke sessie de ruimte weer ontvlucht. Maar ik ben er ook maar weer snel mee gestopt, want de spuitgassen trokken door het hele huis, en de buren waren ook niet heel enthousiast, die kwamen checken of ik niet een Breaking Bad lab had ingericht in de kelder....

1.jpg


Dan maar een gewoon likkie verf​

Dus ik heb het resultaat even bekeken, en naast het feit dat het merendeel van het houtwerk eigenlijk toch niet echt zichtbaar is (door de aluminium profielen) was ik ook niet kapot van het metallic resultaat, dat was er wel, maar om nou te zeggen dat het een spetterend effect opleverde...

2a.jpg


Dan toch maar weer een old skool likke verf, dan kan ik het project tenminste afronden.

2b.jpg


Trespa verwerken tbv de aluminium profielen​


Met de modules geverfd kan ik me nu richten op de laatste afwerkingsdingen. Eerst maar de HPL planken verwerken, de aluminium strips moeten erop en er moeten gaten in om de platen op de rack rails te monteren. HPL is echt keihard, om dat te boren heb je een speciale boor nodig, icm met een kolomboor en dan op rustig tempo, gaat dat echter prima.

3.jpg


Dan moeten de aluminium profielen erop, die wil ik klemmen. De Trespa platen zijn 6mm dik, maar de eindprofielen hebben een binnenmaat van 8.5mm, dat gaat niet zomaar passen. Mijn eerste idee was om de platen met een rubberstrip van 3mm te klemmen, maar dat ging toch lastiger dan ik had verwacht. Change of plans dus.

Ik heb toen maar wat plaatjes van Polyethyleen van 3mm besteld, dat lukte wel met het klemmen van de profielen. Tenminste... bij één kant ging dat prima, de onderste profielen met het randje waar de gear op moet steunen, maar de bovenste profielen leverde problemen op. Hier zie je waarom, en kleine binnenwaardse kromming:

4.jpg


Ik had eerst ook alleen de onderste profielen gekocht, maar later bedacht ik me dat het netter was om beiden kanten van de plankjes met een profiel af te werken. De onderste profielen waren gewoon recht, en de bovenste profielen zagen er op de site hetzelfde uit qua technische tekening. Echter toen ik de 2e bestelling in huis had, zag ik pas dat die profielen een kromming hadden, waardoor de toch alle net te krappe ruimte van 8.5mm ineens echt problematisch werd om 9mm aan plaatmateriaal in te proppen.

Brute force failed, change of plans...​


Ik heb voor 3 platen met grof geweld de profielen erop geramd met een moker, maar het HPL is zo keihard, dat dat echt geen millimeter meegeeft, met het erophameren van het profiel is het aluminium hetgeen wat meegeeft, en niet de plaat. En hoe verder het profiel op de plaat komt, hoe meer wrijving er onstaat, waardoor het laatste stukje milimeter voor milimeter verder ging met het hameren.

5.jpg


Na het 3e plankje heb ik besloten dat dat misschien toch niet de beste oplossing was, ik moet 8 van die plankjes in totaal doen, en dat kostte me echt teveel kracht. Ik had het natuurlijk ook eerder kunnen bedenken: daar is maar één goede oplossing voor, een groef in de plaat maken waar die kromming dan net invalt. Aan de slag met de bovenfrees dus (nou ja, op de foto is het dus meer een onderfrees :P)!

Eerst ff een testje op een stukje MDF en daarna de HPL.

6.jpg


Zelf wat extra profielen maken​


Hmm, nog een kleine tegenslag. Ik heb bij de bestelling van de profielen het verkeerde aantal besteld. Ik heb de hele tijd 2x6 in mijn hoofd gehad voor de 3 modules, maar ik had nog 2 extra plankjes (dat leg ik in de laatste post uit) die ik ook van profielen moest voorzien. Gelukkig had ik nog wel wat restmateriaal met de bestelling gekregen, dat was voldoende om zelf nog wat profielen op maat te maken.

Ook dat kan prima met de invalzag, wel ff goed klemmen en zorg dat je goede bescherming voor je ogen hebt!! Werken met metaal kan gevaarlijk zijn, kijk dus altijd goed uit hiermee, en ruim de rotzooi na het verwerken direct op. Met het zagen komen echt heel fijne metaal deeltjes vrij, bijna metaalstof, en dat is echt nasty als je dat bv aan je handen hebt zitten en daarna in je oog (of je neus :P) zit! Ik heb in de schuur een bouwstofzuiger staan en daarmee direct alles opgezogen.

7.jpg


Alles kompleet, monteren maar!​


Ok, alles is nu gereed, ik kan eindelijk aan de laatste montage beginnen, leuk werk, het eindproduct wordt nu eindelijk goed zichtbaar! Eerst de rampamoeren erin, dan de rack rails erop, profielen aan de zijkant en als laastste de powerunit installeren.

8.jpg


Oh ja, ik had eerder gezegd dat ik nog iets van een insparing aan de zijkanten moest maken omdat de plaat anders niet ver genoeg kon komen. Maar ik vond dat toch wel een beetje zonde. Ik heb eea daarom nog even beter bekeken in de praktijk en realiseerde met toen dat ik het eigenlijk heel simpel kon oplossen door er rubber voetjes onder te zetten, dat is sowieso beter, door die voetes verschuift de boel niet meer.

9.jpg


Nu snel door naar de laaste post met het eindresultaat! :P.
Author
Fifth Bot
Bekeken
1.167
First release
Last update
Rating
0,00 star(s) 0 ratings

Meer Bits van Fifth Bot

Back
Top