Fifth Bot - DIY 19" Console Desk Module - Deel 11

Blog Fifth Bot - DIY 19" Console Desk Module - Deel 11

Eindelijk lijmen!​


Dit vind ik misschien nog wel de leukste fase van zo'n project, er valt niet veel van te laten zien en het is ook niet echt rocket science: lijmen! Uiteraard is al het eerdere werk ook erg leuk om te doen, maar je zit tijdens dat proces wel continue met je neus bovenop de dingen, passen meten, zagen en weer aanpassen, tientallen gaatjes boren etc. En al die tijd moet je voorzichtig met al die losse plankjes omgaan, je kan het niet ff oppakken en ergens anders neerzetten. Maar nu de lijm fase is aangebroken komt eindelijk alles samen, en als het klaar is eea getransformeerd van een setje losse plankjes naar een meubelstuk!

1.jpg


Voorbereiding voor gronden​


Ok, nu de voorbereiding voor de verdere afwerking. Nu eea gelijmd is kan ik de laatste imperfecties wegwerken, bv de zijkantjes verder afvlakken. Je hebt altijd wel iets van een afwijking als je dingen met de hand doet, zo ook met het aanbrengen van de lammellen. Ik heb er tijdens het vrezen bewust voor gekozen om een fractie van een millimeter lager te gaan zitten (NB op de foto lijkt het dramatisch maar dat is lichtinval, dat komt doordat het randje afgeschuurd is), zodat ik zeker weet dat de afwijking aan het zijpaneel ontstaat, zodat die dus net hoger is dan het liggende paneel, op die manier is het gelijk maken makkelijker, omdat je vooral materiaal van de zijkant ipv het liggende paneel afschuurt, het is een stuk lastiger het zijpaneel hoger te maken :D.

2.jpg


3.jpg


Kopse kanten MDF tip!​


In de discussie werd het al even aangehaald, een groot nadeel van MDF is natuurlijk de zuigende werking op de zaagsneden. Ik heb door de jaren heen verschillende tips geprobeerd, b.v. de supergoedkope oplossing om wat houtlijm of gewone plamuur te verdunnen en op de kopse kanten te smeren, maar dat gaf toch geen bevredigend resultaat. En toen kwam ik dus Koos op het spoor, met zijn geweldige timmertips :P, tip nr 387:

.

Het voordeel van lakplamuur is, dat het zo uit de tube al direct de juiste viscositeit heeft, je hoeft eea dus niet meer te verdunnen, je kan het er direct opsmeren. Mijn eigen ervaring is, dat je dat het snelst en makkelijkst gewoon met je vinger doet, ik heb het eerst wel geprobeerd met een plamuurmes, maar dat is veel te veel gedoe. Je hoeft er echt maar een heel dun laagje op te smeren, en met je vinger voel je dan direct of het niet te dik is. Hoe meer je er opsmeert, hoe meer werk je hebt om het er weer af te schuren, dus het advies is: wees zuinig met het aanbrengen. Het spul droogt keihard op en laat zich daarna spiegelglad afwerken.

4a.jpg

Schuren en schuren​


Nu de lakplammur droog is, kan je het superglad maken. Eerst met de hand met grof schuurpapier (100), met lichte druk de randjes en de grove korels op de zijkanten erafhalen, vervolgens met de machine (180) en tot slot nog eens met de hand met fijn schuurpapier (180). Op de foto is het lastig te zien, maar het resultaat voelt daarna zijde zacht aan.

5.jpg


En nu gronden...​


Tja, daar valt niet veel over te vertellen, daar zullen de meesten van jullie ooit ook wel mee te maken hebben gehad :D, gewoon maar wat fotootjes dus.


6.jpg



7.jpg



Ik hoop het project volgend weekend te kunnen afronden, maar dat ligt ook een beetje aan het weer, want ik ga eea spuiten en dat doe ik toch het liefst buiten. En daarna moet ik ook nog aan de slag met de strips en de plankjes opmaat maken, dat is HPL en kost dus ook nog wel ff tijd. Maar ik wacht even met de laatste foto's tot het echt helemaal klaar is, lijkt me wel zo leuk, dus het zou kunnen dat het pas over 2 weken klaar is, stay tuned!
Author
Fifth Bot
Bekeken
1.324
First release
Last update
Rating
0,00 star(s) 0 ratings

Meer Bits van Fifth Bot

Back
Top