• Welkom terug op het vernieuwde Synthforum!
    Lukt het inloggen niet meer? Voer dan een wachtwoord reset uit via Wachtwoord vergeten.
    Krijg je geen e-mail van Synthforum als je je wachtwoord probeert te resetten (bij hotmail, live of outlook accounts)?
    Lees dan deze mededeling!

Fifth Bot - DIY 19" Console Desk Module - Deel 6

Blog Fifth Bot - DIY 19" Console Desk Module - Deel 6

Deuvelen​

Deuvelen, hmm, niet mijn favoriete bezigheid, ik heb door de jaren heen heel wat afgedeuveld en verschillende dingen geprobeerd. Eerst met zo'n simpel deuvel setje, met van die pinnetjes en een afstandhoudertje voor op je boortje, zoiets:
1.jpgDat werkt wel, maar is wel een heel geklooi, zeker als je een lang stuk moet deuvelen, bv een vensterbank van 4m, alles moet precies kloppen met deuvels, je hebt eigenlijk geen speelruimte. Dat kan ook anders en na jaren geklooi heb ik dan ook eindelijks maar eens een lamellenfrees gekocht, laat ik ook nog zien.
Maar eerst maar ff die deuvels, die blijven toch relevant en blijf je zo nu en dan nodig hebben, niet elk werkstuk is nl geschikt voor lamellen. Lamellen zijn meer voor lange stukken, maar voor een dunne dwarsverbinding (hier is de breedte 5cm) zal je dus toch deuvels nodig hebben. Deuvels zijn trouwens ook net wat steviger, dus als het echt stevig moet zijn, kan je toch beter deuvels dan lamellen gebruiken. Anyway, ik dwaal af, verder met het project.

Ik begin weer met een simpel malletje, als die klopt (uiteraard tussendoor altijd testen) dan neem ik die over op mijn grotere mal. Later hoef ik dan niks meer op te meten, maar kan ik alles direct aan de hand van die mal overbrengen. Ook die indraaimoeren en die verstelbare hoek moet ik ook nog overzetten naar de grotere mal, maar daarvoor wil ik eerst even wachten toch ik de rest van het materiaal, de platen icm aluminium strips die erop komen, binnen heb, want ik weet nog niet hoe dat precies uitpakt.

2.jpg


De deuvelmal, nog steeds wel wat werk​

Om iets minder geklooi te hebben dan met die deuvelset hierboven, kan je het best een deuvelmal gebruiken. Het profispul is peperduur (vanaf 100EUR a 200EUR), maar een simpel malletje heb je al voor een paar euro. Het voordeel van zo'n mal tov die boorset hierboven, is dat je met die mal redelijk recht kan boren. Dat is toch een beetje gokken als je het uit de losse hand doet. Als je zo'n goedkope mal gebruikt, let dan wel ff op een goede afstelling en vertrouw niet blindelings op de maatvoering die er opstaat. De mal die ik hier gebruik heeft toch een afwijking van .5 a .7mm, dat lijkt niet veel, maar door hoe je die gebruikt (voor de kopse kant van die lat, doe je eerst de ene kant, dan draai je die lat zodat de onderkant boven komt en dan kan je de andere kant doen) is die afwijking maal 2, en dan heb je toch een behoorlijke afwijking te pakken en staat de hele lat scheef. Testen dus op een proefstukje tot je zeker bent dat eea echt in het midden is uitgelijnd. Op deze foto's is trouwens dat andere type klem te zien waar ik het eerder over heb gehad. Superhandig, ook als je bv een groter werkstuk moet schuren, dan kan je eea daar makkelijk mee vastzetten zodat het niet verschuift.

3.jpg


Goed, ik heb de juiste afstand van de deuvels op de mal goed bepaald en de deuvelmal daar op afgestemd. Nu komt het kruishout weer goed van pas, die afstand moet je dus uitlijnen op de lange uitsparing op de deuvelmal. Als de kras van het kruishout niet duidelijke genoeg is, kan je die gewoon ff met een potlood wat duidelijker maken, ik gebruik trouwens standaard een vulpotlood van .5mm en geen gewoon potlood. Als je meubel-achtige dingen maakt, wil je wel zo precies mogelijk werken, een milimeter verschil kan in de praktijk veel uitmaken.

4.jpg


Alles goed afgesteld, dan kan het echte werk beginnen. Zet de deuvelmal even vast met een lijmklem, dan verschuit het niet meer en heb je je handen vrij bij het boren.

5.jpg


Makkelijker met de kolomboor​

De deuvel gaten voor de zijkanten zijn een stuk eenvoudiger te maken, ik teken de gaten af met de mal, de kolomboor ff goed afstellen, en je kan achter elkaar doorwerken. Deze kolomboor was trouwens eigenlijk een beetje een foutje, ik had wel naar de maten gekeken toen ik hem bestelde, maar dat bleek de afmeting van de verpakking te zijn. Je moet hem nog zelf monteren en toen pakte die ineens een heel stuk groter uit :D. Voor de geinteresseerden, die is hier te vinden, ik vind dat echt geen geld voor zo'n apparaat (HBM 16):


6.jpg


Ik heb nog wat meer foto's maar er zit een limiet op het aantal foto's per post, ik maak dus ff een nieuwe post aan en ga daar verder...
  • Duimpje
Duimpjes: thumper
Author
Fifth Bot
Bekeken
263
First release
Last update
Rating
0,00 star(s) 0 ratings

Meer Bits van Fifth Bot

Top