Synthforum

Mededelingen

Reageren
 
Discussietools Zoek in deze discussie
Oud 21 juli 2009, 20:30   #1
MarsMusica
Vintage lid
 
Geregistreerd: 1 mei 2007
Berichten: 3.553
potmeters en panning
hoi Synth vol rum leden,

ik weet niet zoveel van electronica en heb twee vragen. Ik ben een speelgoedpiano aan het ombouwen naar een soort fender rhodes. een experiment. De allereerste fender rhodes (de pre-piano) werkte ook met tines (metalen staven).

er komen 6 gitaarelementen in om de trillingen van de metalen staafjes in een audiosignaal om te zetten. ik wil elk element los kunnen pannen van L naar R.

is dit de oplossing?
aarde element naar aarde L en r output.
+ signaal element naar middencontact potmeter.
buitenzijden potmeter naar resp. L en R.

weerstand geeft verlies van hoge tonen zeggen ze. dat zou ik zonde vinden. is het raadzaam er condensatoren tussen te plaatsen die dat min of meer opheft (deze techniek ken ik uit de gitaarwereld).

verder wil ik twee piezo-elementen plaatsen.
eventueel wil ik een draaiknop hebben waarmee je de twee elementen van hard stereo naar totaal mono kan draaien naar de L en R output. kan dat met een potmeter? of moet ik dan een dubbele hebben onder een knop.
wie weet daar een schemaatje voor?



en bed ankt al vast voor de moeite!
MarsMusica is offline   Met citaat reageren
Oud 21 juli 2009, 20:32   #2
MarsMusica
Vintage lid
 
Geregistreerd: 1 mei 2007
Berichten: 3.553
eh...het laatste is denk ik geen goed idee..maar ik ben toch benieuwd naar een schema!
MarsMusica is offline   Met citaat reageren
Oud 22 juli 2009, 08:33   #3
MarsMusica
Vintage lid
 
Geregistreerd: 1 mei 2007
Berichten: 3.553
schemaatje!
tekening van schema
Bijgevoegde miniaturen:
Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Naam:  PUpan.jpg‎
Bekeken: 70
Grootte:  43,8 KB
ID: 49751  
MarsMusica is offline   Met citaat reageren
Oud 22 juli 2009, 09:15   #4
etaoin
Mystic Loges
 
etaoin's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 16 januari 2004
Woonplaats: Vleuten
Berichten: 10.835
Ik vermoed dat dit weinig gaat pannen. Als je 'm helemaal naar links draait zit er tussen het signaal en rechts alleen maar de totale weerstand van de potmeter. Oftewel, rechts zal iets afgezwakt zijn, maar vrijwel zeker nog goed hoorbaar. Panning zal dus minimaal zijn.

[edit] de helft van weerstand van de potmeter moet ik zeggen, want ze staan natuurlijk parallel.
etaoin is nu online   Met citaat reageren
Oud 22 juli 2009, 09:27   #5
MarsMusica
Vintage lid
 
Geregistreerd: 1 mei 2007
Berichten: 3.553

Oorspronkelijk geplaatst door etaoin Bekijk bericht
Ik vermoed dat dit weinig gaat pannen. Als je 'm helemaal naar links draait zit er tussen het signaal en rechts alleen maar de totale weerstand van de potmeter. Oftewel, rechts zal iets afgezwakt zijn, maar vrijwel zeker nog goed hoorbaar. Panning zal dus minimaal zijn.

[edit] de helft van weerstand van de potmeter moet ik zeggen, want ze staan natuurlijk parallel.
ik heb het nagemeten en de weerstand halveert toch echt niet.

een pot van 50 K blijft in totaal 50 K.....dus als je de pot helemaal naar links zou draaien, dan zou het ene signaal 100% doorgelaten worden naar linkeroutput.....rechts wordt dan tegengehouden door de weerstand. 500 K log....

dat is de weerstand die ook een potmeter in een gitaar heeft..die kan je ook helemaal dicht draaien!


misschien moet ik het gewooon proberen in een test? of weet je een beter schema?
MarsMusica is offline   Met citaat reageren
Oud 22 juli 2009, 09:32   #6
MarsMusica
Vintage lid
 
Geregistreerd: 1 mei 2007
Berichten: 3.553
maar er klopt inderdaad iets niet.. foutje! :-)
het signaal moet naar de aarde worden afgetapt ....alleen daarmee wordt het toch ingewikkelder dan ik hoopte....
MarsMusica is offline   Met citaat reageren
Oud 22 juli 2009, 09:33   #7
etaoin
Mystic Loges
 
etaoin's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 16 januari 2004
Woonplaats: Vleuten
Berichten: 10.835

Oorspronkelijk geplaatst door MarsMusica Bekijk bericht
ik heb het nagemeten en de weerstand halveert toch echt niet.
Heb je al twee potmeters parallel gezet, zoals in je schema? Dan halveert de totale weerstand wel degelijk.

En een signaal wordt niet "tegengehouden" door een weerstand. De weerstand vormt in dit geval een spanningsdeler met de ingangsimpedantie van de versterker. Als die bijvoorbeeld 1M is, dan is je signaal rechts 500/1000 verzwakt, oftewel de helft. Maar het wordt met dit schema nooit nul.

En die van de gitaar kun je dicht draaien omdat de derde poot daar aan de massa hangt.
etaoin is nu online   Met citaat reageren
Oud 22 juli 2009, 09:34   #8
etaoin
Mystic Loges
 
etaoin's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 16 januari 2004
Woonplaats: Vleuten
Berichten: 10.835

Oorspronkelijk geplaatst door MarsMusica Bekijk bericht
maar er klopt inderdaad iets niet.. foutje! :-)
het signaal moet naar de aarde worden afgetapt ....alleen daarmee wordt het toch ingewikkelder dan ik hoopte....
P'sies. Daarom zijn panpotmeters ook altijd dubbele potmeters.
etaoin is nu online   Met citaat reageren
Oud 22 juli 2009, 09:41   #9
MarsMusica
Vintage lid
 
Geregistreerd: 1 mei 2007
Berichten: 3.553
zoiets?

Oorspronkelijk geplaatst door etaoin Bekijk bericht
P'sies. Daarom zijn panpotmeters ook altijd dubbele potmeters.

dan zou het zo iets moeten worden?

en dit voor slechts een te pannen gitaar pick up. en dus met een dubbele potmeter......helaas.....dus het kan niet zonder dubbele gekoppelde pots...

grrrr!
Bijgevoegde miniaturen:
Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Naam:  PUpan2.jpg‎
Bekeken: 36
Grootte:  43,8 KB
ID: 49755  
MarsMusica is offline   Met citaat reageren
Oud 22 juli 2009, 09:46   #10
dj invizible
Een blikje
 
dj invizible's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 30 december 2008
Woonplaats: Aalst (belgie)
Berichten: 199
Hey, voor dat laatste deeltje "eventueel wil ik een draaiknop hebben waarmee je de twee elementen van hard stereo naar totaal mono kan draaien " heb ik even een schema getekend...
van mono naar stereo verbreeding...
Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Naam:  stereo.JPG
Bekeken: 50
Grootte:  27,5 KB
ID: 49758
dj invizible is offline   Met citaat reageren
Oud 22 juli 2009, 09:47   #11
etaoin
Mystic Loges
 
etaoin's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 16 januari 2004
Woonplaats: Vleuten
Berichten: 10.835
Zonder extra elektronica (passief of actief) lukt het niet met één potmeter denk ik. Maar een dubbele pot is niet heel veel groter of duurder dan een enkele.

Let er wel op dat je met die laatste schakeling niet zomaar twee pickups zo aan elkaar kunt hangen. Als je dan de ene helemaal naar L draait hangt rechts aan massa, dus dan hoor je rechts van de andere pickup ook niet meer.
etaoin is nu online   Met citaat reageren
Oud 22 juli 2009, 09:53   #12
MarsMusica
Vintage lid
 
Geregistreerd: 1 mei 2007
Berichten: 3.553

Oorspronkelijk geplaatst door etaoin Bekijk bericht
Zonder extra elektronica (passief of actief) lukt het niet met één potmeter denk ik. Maar een dubbele pot is niet heel veel groter of duurder dan een enkele.

Let er wel op dat je met die laatste schakeling niet zomaar twee pickups zo aan elkaar kunt hangen. Als je dan de ene helemaal naar L draait hangt rechts aan massa, dus dan hoor je rechts van de andere pickup ook niet meer.


ik dacht het zo te doen:

dat schema met dubbele pots per pickup. dus per pickup een dubbele pot.

deze komen samen op dezelfde L en R output.

kan dat wel ?
MarsMusica is offline   Met citaat reageren
Oud 22 juli 2009, 09:54   #13
Barno
VCO mentaliteit
 
Barno's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 5 augustus 2008
Woonplaats: land van Ro
Berichten: 1.025

Oorspronkelijk geplaatst door etaoin Bekijk bericht
Zonder extra elektronica (passief of actief) lukt het niet met één potmeter denk ik. Maar een dubbele pot is niet heel veel groter of duurder dan een enkele.

Let er wel op dat je met die laatste schakeling niet zomaar twee pickups zo aan elkaar kunt hangen. Als je dan de ene helemaal naar L draait hangt rechts aan massa, dus dan hoor je rechts van de andere pickup ook niet meer.
...en als je dan toch bezig bent dan zou ik er meteen een gebalanceerde schakeling van maken. dan heb je nog een stuk minder last van ruis...


w00t
Barno is offline   Met citaat reageren
Oud 22 juli 2009, 11:43   #14
MarsMusica
Vintage lid
 
Geregistreerd: 1 mei 2007
Berichten: 3.553

Oorspronkelijk geplaatst door dj invizible Bekijk bericht
Hey, voor dat laatste deeltje "eventueel wil ik een draaiknop hebben waarmee je de twee elementen van hard stereo naar totaal mono kan draaien " heb ik even een schema getekend...
van mono naar stereo verbreeding...
Bijlage 49758

even een schema getekend? das knap dan!

maar dit is niet wat ik bedoel denk ik...ik zoek niet iets wat van mono een soort stereo maakt. ik zie in het schema ook twee schakelaars zitten. snap niet helemaal waarom.

ik heb al een stereobeeld ( L en R een Piezo element) en wil het juist traploos naar mono kunnen omzetten met een draaiknop. de phase-problemen maken me niet uit. wie weet klinkt het juist aardig. en verder is een aparte echte mono-lijn zo gelegd.
MarsMusica is offline   Met citaat reageren
Oud 22 juli 2009, 12:11   #15
dj invizible
Een blikje
 
dj invizible's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 30 december 2008
Woonplaats: Aalst (belgie)
Berichten: 199

Oorspronkelijk geplaatst door MarsMusica Bekijk bericht
even een schema getekend? das knap dan!

maar dit is niet wat ik bedoel denk ik...ik zoek niet iets wat van mono een soort stereo maakt. ik zie in het schema ook twee schakelaars zitten. snap niet helemaal waarom.

ik heb al een stereobeeld ( L en R een Piezo element) en wil het juist traploos naar mono kunnen omzetten met een draaiknop. de phase-problemen maken me niet uit. wie weet klinkt het juist aardig. en verder is een aparte echte mono-lijn zo gelegd.
Hey, even wat verduidelijking brengen :p
je stuurt er een L en R signaal in en dan kan je kiezen: pot langs de ééne kant = mono (som van L en R), pot in het midden = het gewoon stereo,
pot lang de andere kant = stereo verbreding...
en die schakelaar is gewoon een bypass
Grtzz
dj invizible is offline   Met citaat reageren
Oud 22 juli 2009, 13:08   #16
MarsMusica
Vintage lid
 
Geregistreerd: 1 mei 2007
Berichten: 3.553

Oorspronkelijk geplaatst door dj invizible Bekijk bericht
Hey, even wat verduidelijking brengen :p
je stuurt er een L en R signaal in en dan kan je kiezen: pot langs de ééne kant = mono (som van L en R), pot in het midden = het gewoon stereo,
pot lang de andere kant = stereo verbreding...
en die schakelaar is gewoon een bypass
Grtzz
ja, dan is het perfect wat ik zoek. ik snap verder niets van schema's.

heb je meer info? de waarden van de weerstanden en condensatoren, enz?
ik zie zoiezo ook geen inputs ergens. bij schakelaar 4 soms?

nu besef ik plots, dat de behringer Edison precies hetzelfde doet. komt dit schema uit een Edison misschien?
MarsMusica is offline   Met citaat reageren
Oud 22 juli 2009, 14:18   #17
dj invizible
Een blikje
 
dj invizible's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 30 december 2008
Woonplaats: Aalst (belgie)
Berichten: 199
Hey, dit schema komt niet uit een behringer apparaat maar doet wel ongeveer hetzelfde...
C15, C16 = 1µF
R32,R33,R34,R37,R38 = 100k ohm
R31,R36 = 10k ohm
R35,R40 = 15k ohm
die pot meter (R41) = 50k lineair
en uih... omdat het woensdag is mag je die R39 kortsluiten! (gewoon uit het schema laten dus)

En de ingangen:
Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Naam:  stereo2.JPG
Bekeken: 34
Grootte:  29,4 KB
ID: 49783

die lelijke rode krabbels stellen een L en een R voor
dj invizible is offline   Met citaat reageren
Oud 22 juli 2009, 14:27   #18
MarsMusica
Vintage lid
 
Geregistreerd: 1 mei 2007
Berichten: 3.553
Als je nu elke woensdag weer een onderdeel, dat gemist kan worden, weglaat, dan houden we aan het einde alleen een pot.meter over die alles doet....

dus zo over ongeveer 15 weken!
even geduld nog.....

en bedankt voor de moeite
MarsMusica is offline   Met citaat reageren
Oud 22 juli 2009, 16:05   #19
dj invizible
Een blikje
 
dj invizible's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 30 december 2008
Woonplaats: Aalst (belgie)
Berichten: 199
lol, laat me weten of het werkt zonder de onderdelen
dj invizible is offline   Met citaat reageren
Reageren

  Synthforum » Synth Hardware » Zelfbouw, reparatie en onderhoud

Discussietools Zoek in deze discussie
Zoek in deze discussie:

Geavanceerd zoeken

Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie

Soortgelijke discussies
Discussie Auteur Forum Reacties Laatste bericht
Het smeren van potmeters en faders Kekke466 Zelfbouw, reparatie en onderhoud 2 19 april 2009 08:58
Mooie knoppen en potmeters waar te koop? Lennox Zelfbouw, reparatie en onderhoud 1 8 februari 2008 12:02
micro moog potmeters zijn die schoon te maken? Inc. foto van de potmeters in kwestie Q-bus Zelfbouw, reparatie en onderhoud 7 24 juli 2007 19:11
Panning in Cubase, rme, en o2r M@@n|3ow Sequencing 5 1 januari 2006 18:04
potmeters stijn Zelfbouw, reparatie en onderhoud 1 14 maart 2005 12:40


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 15:27.


Design by Vjacheslav Trushkin, color scheme by ColorizeIt!. Forumsoftware: vBulletin®, versie 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©2001 - 2013 Stichting Synthforum Nederland